Vliegen met een rolstoel: een aantal tips!

Wanneer je een vakantie gaat boeken buiten Nederland, zul je snel het vliegtuig pakken. Toch kan dit best wat stress opleveren en vergt zo’n vliegreisje de nodige voorbereiding. Waar moet je allemaal aan denken als je zo’n vliegticket boekt? We hebben een aantal tips verzameld om ervoor te zorgen dat voor jou duidelijk is welke […]
Home » Nieuws » Vliegen met een rolstoel: een aantal tips!

Vliegen met een rolstoel: een aantal tips!

Wanneer je een vakantie gaat boeken buiten Nederland, zul je snel het vliegtuig pakken. Toch kan dit best wat stress opleveren en vergt zo’n vliegreisje de nodige voorbereiding. Waar moet je allemaal aan denken als je zo’n vliegticket boekt? We hebben een aantal tips verzameld om ervoor te zorgen dat voor jou duidelijk is welke voorbereidingen je moet treffen wanneer je gaat vliegen met een rolstoel.

Regel een rechtstreekse vlucht zonder overstap
Een extra overstap brengt extra’s risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het verliezen/beschadigen van jouw rolstoel. Jouw rolstoel mag namelijk niet mee en moet worden opgeslagen in het ruim. Je hebt geen zicht op wat er met de stoel gebeurt en zoals je weet, kan het voorkomen dat bagage zoek raakt, je wilt écht niet dat dit met jouw rolstoel gebeurt! En dan hebben we het nog niet eens gehad over die extra transfers die je moet maken, die meestal ook extra belastend voor je zijn.

 

Check de regels wanneer je alleen vliegt
Je bent verplicht je te laten begeleiden door een mobiele volwassene wanneer je een (visuele)handicap of mobiliteitsbeperking hebt en je kunt niet: zelfstandig een reddingsvest omdoen, zelfstandig de stoelriem vastmaken, zelfstandig de nooduitgang bereiken, zelfstandig het toilet bezoeken, zelfstandig eten/drinken/medicatie toedienen. Zorg er dus voor dat je iemand meeneemt óf regel begeleiding via de maatschappij waar je mee vliegt, doe je dit niet, kan een luchtvaartmaatschappij je weigeren om mee te nemen.

 

Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij
Wanneer je reist met een rolstoel, dien je van te voren contact op te nemen en de voorwaarden te kennen. Voor een handbewogen rolstoelen gelden er over het algemeen geen beperkingen. De maximaal toegestane afmeting van de rolstoel hangt vaak af van de breedte van de vliegtuigdeuren en verschillen per type vliegtuig en maatschappij.Wanneer je een elektrische rolstoel met batterijen meeneemt, geldt er een strikt reglement. Alleen droge (lekbestendige) of natte batterijen zijn toegestaan. Litium-ion batterijen zijn in de meeste gemotoriseerde systemen van een handbewogen rolstoel verwerkt en zijn alleen toegestaan als de capaciteit minder is dan 300Wh. Deze moet je wel meenemen als handbagage. Lees de regels van de luchtmaatschappij van te voren goed door.

 

Extra rolstoel meenemen
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je kosteloos, naast je eigen bagage, een extra mobiliteitshulpmiddel meenemen. Zo kun je gerust jouw Lagooni Traveller meenemen op vakantie en heb je altijd een douche-toilethulpmiddel bij je waarvan je weet dat deze voor jou geschikt is. Check van te voren wel altijd bij je luchtvaartmaatschappij wat de voorwaarden zijn en hoe je dit aan moet melden.

 

Neem 48 uur voor de vlucht contact op
Neem tot 48 uur van te voren contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij om aan te geven met wat voor rolstoel je reist en welke hulp je nodig hebt. Het vervoeren van medische hulpmiddelen (waaronder rolstoelen) is gratis, maatschappijen hebben niet het recht om een fee te rekenen.

 

Demonteer losse onderdelen
Haal alle losse en kwetsbare onderdelen van je rolstoel af en maak deze kenbaar met gekleurd tape. Zo voorkom je dat je niet opeens met andere wielen onder je rolstoel eindigt of je zitkussen kwijtraakt. Bedenk van de voren hoe je dit doet, je bent zelf verantwoordelijk voor het uit elkaar halen van de losse onderdelen.

 

Maak een foto voor je het vliegtuig in gaat
Zo heb je de status van je rolstoel vóór dat je gaat vliegen. Mochten er beschadigingen zijn opgelopen aan je rolstoel kun je aantonen dat deze zijn ontstaan tijdens de vliegreis.

 

Als je alle tips goed opvolgt, alles dubbel controleert en hulp vraagt waar nodig is, gaat het vliegen met een rolstoel helemaal goed komen!

Ontvang nieuwe artikelen als eerste

Honderden anderen gingen je al voor. In deze groep bevinden zich met name; mensen met een dwarslaesie, ergotherapeuten en leveranciers van hulpmiddelen. Zij ontvangen maandelijks het laatste nieuws rondom dwarslaesie onderzoeken, events en reisbestemmingen met een rolstoel!

100% privacy – Wij houden zelf ook niet van spam!