Je wilt een Lagooni douche-toiletrolstoel aanschaffen
Via de gemeente of een leverancier Als je in aanmerking wilt komen voor een mogelijke vergoeding, kun je de douche-toiletrolstoel via de gemeentelijke kanalen aanschaffen. Daarnaast kun je ook terecht bij een van de leveranciers die de Lagooni douche-toiletrolstoelen in hun assortiment hebben.
Zelf aanschaffen Je kunt de douche-toiletrolstoel ook rechtstreeks bij Lagooni kopen, bijvoorbeeld als je gebruikmaakt van een persoonsgebonden budget (PGB). Meestal komt een medewerker van Lagooni bij je langs voor een vrijblijvende passing aan huis, maar het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij Lagooni in de showroom.
Zo krijg je persoonlijk advies op maat over het model en de opties die het beste bij jou passen. Op basis van deze passing ontvang je een offerte, en na akkoord heb je de douche-toiletrolstoel binnen 4 weken in huis.
Lagooni BV is hiervoor dagelijks bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur via: 0174-281551 of info@lagooni.com.
Vergoeding van jouw douche-toiletrolstoel kan op verschillende manieren
1. Indicatie en vergoeding door de Wmo
Wil je voor een vergoeding van de Lagooni douche-toiletrolstoel in aanmerking komen? Dan doe je een aanvraag bij het Wmo-loket van jouw gemeente. De gemeente bepaalt – meestal op basis van het advies van een onafhankelijk indicatiebureau of ergotherapeut – of je voor een vergoeding in aanmerking komt. Sommige gemeenten stellen zelf de indicatie.
Voorkeur voor Lagooni aangeven
Direct bij jouw aanvraag kunt je al aangeven dat jouw voorkeur uitgaat naar een Lagooni douche-toiletrolstoel. Je vergroot de kans op vergoeding als je bijvoorbeeld het advies van jouw ergotherapeut bijvoegt. Houd je daarnaast rekening met een aantal belangrijke punten om het ‘vergoed krijgen’ van jouw Lagooni positief te beïnvloeden. Dit zijn onder meer:
- De Lagooni rijdt lichter dan alle andere douche-toiletrolstoelen. Daarmee is de stoel ideaal als je weinig kracht of een verminderde arm- en of handfunctie hebt.
- Instelbaarheid rughoek. Dit is een essentiële functie als je een slechte rompbalans of heuphoekbeperking hebt.
- Kleine draaicirkel. Is er weinig ruimte om te manoeuvreren, dan kun je met een Lagooni toch goed uit de voeten.
- Hoogte-instelling. Zowel belangrijk wanneer je klein(er) bent als wanneer je lang(er) bent.
- Zo kun je kiezen voor een op maat gemaakte zitting die bijvoorbeeld kan bijdragen aan het voorkomen van decubitus en incontinentie. Ook kun je gebruikmaken van verschillende soorten en maten armsteunen, beensteunen, voetenplaten, zijsteunen, rugleuning, etc. Die dragen allemaal bij aan een stabiele zitpositie.
- Maatwerk als gevolg van jouw persoonlijke situatie (lichaamslengte/breedte, scoliose, amputaties, etc.)
De gemeente stuurt een gehonoreerde aanvraag naar haar vaste leverancier (zoals Medipoint, Welzorg, Meyra Kersten Hulpmiddelen, etc.). Die kijkt binnen het – door de gemeente vastgestelde – kernassortiment naar een douche-toiletrolstoel die aan jouw eisen voldoet. Ook bij de leverancier kun je aangeven dat jouw voorkeur uitgaat naar een Lagooni douche-toiletrolstoel. Op basis van de gestelde indicatie, jouw persoonlijke wensen én jouw argumentatie, zal je leverancier een passing doen. In vrijwel alle gevallen krijg je de stoel daarna ook verstrekt.
2. Vergoeding door de WMO via een Persoonsgebonden Budget
Bepaal je graag zelf welke douche-toiletrolstoel je wilt gebruiken en bij welke leverancier je die aanschaft. Dan kun je bij de aanvraag aangeven dat je de vergoeding wenst te ontvangen in de vorm van een Persoongebonden Budget (PGB). Bij een positieve indicatie ontvangt je een budget om de stoel bij Lagooni aan te schaffen. In principe moet het door jou ontvangen bedrag hiervoor toereikend zijn, maar in de praktijk blijkt de hoogte van het budget per gemeente te verschillen. Bijvoorbeeld omdat de gemeente de WMO-korting die ze heeft bij de vaste leverancier en de btw, van het brutobedrag aftrekt. Formeel is dit niet toegestaan. Belangrijk dus om dit goed in de gaten te houden. Daar komt bij dat het PGB enorme voordelen biedt, zoals de keuzevrijheid en de mogelijkheid om de gewenste voorziening snel en direct aan te schaffen.
3. Eigen bijdrage bij vergoeding door de WMO in natura of via PGB
Een gemeente kán een eigen bijdrage vragen voor uw douche-toiletrolstoel. Dit is echter geen vast gegeven. De regelgeving rondom de eigen bijdrage kan per jaar verschillen. Alle informatie over eigen bijdrage kun je krijgen bij de WMO van je gemeente. Ook als de gemeente een PGB voor een douche-toiletrolstoel verstrekt, kan een eigen bijdrage gevraagd worden.