1. Indicatie en vergoeding door de Wmo

Wilt u voor een vergoeding van de Lagooni douche-toiletrolstoel in aanmerking komen? Dan doet u een aanvraag bij het Wmo-loket van uw gemeente. De gemeente bepaalt – meestal op basis van het advies van een onafhankelijk indicatiebureau of ergotherapeut – of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Sommige gemeenten stellen zelf de indicatie.

 

Voorkeur voor Lagooni aangeven
Direct bij uw aanvraag kunt u al aangeven dat uw voorkeur uitgaat naar een Lagooni douche-toiletrolstoel. U vergroot de kans op vergoeding als u bijvoorbeeld het advies van uw ergotherapeut bijvoegt. Houd u daarnaast rekening met een aantal belangrijke punten om het ‘vergoed krijgen’ van uw Lagooni positief te beïnvloeden. Dit zijn onder meer:

  • De Lagooni rijdt lichter dan alle andere douche-toiletrolstoelen. Daarmee is de stoel ideaal als u weinig kracht of een verminderde handfunctie heeft.
  • Instelbaarheid rughoek. Dit is een essentiële functie als u een slechte rompbalans heeft.
  • Kleine draaicirkel. Is er weinig ruimte om te manoeuvreren, dan kunt u met een Lagooni toch goed uit de voeten.
  • Hoogte-instelling. Zowel belangrijk wanneer u klein(er) bent als wanneer u lang(er) bent.
  • Zo kunt u kiezen voor een op maat gemaakte zitting die bijvoorbeeld kan bijdragen aan het voorkomen van decubitus. Ook kunt u gebruikmaken van verschillende soorten en maten armsteunen, beensteunen, voetenplaten, zijsteunen, rugleuning, etc. Die dragen allemaal bij aan een stabiele zitpositie.

De gemeente stuurt een gehonoreerde aanvraag naar haar vaste leverancier (zoals Medipoint, Welzorg, Beenhakker, etc.). Die kijkt binnen het – door de gemeente vastgestelde – kernassortiment naar een douche-toiletrolstoel die aan uw eisen voldoet. Ook bij de leverancier kunt u aangeven dat uw voorkeur uitgaat naar een Lagooni douche-toiletrolstoel. Op basis van de gestelde indicatie, uw persoonlijke wensen én uw argumentatie, zal uw leverancier een passing doen. In vrijwel alle gevallen krijgt u de stoel daarna ook verstrekt.

2. Vergoeding door de Wmo via een Persoonsgebonden Budget

Bepaalt u graag zelf welke douche-toiletrolstoel u wilt gebruiken en bij welke leverancier u die aanschaft. Dan kunt u bij de aanvraag aangeven dat u de vergoeding wenst te ontvangen in de vorm van een Persoongebonden Budget (PGB). Bij een positieve indicatie ontvangt u een budget om de stoel bij Lagooni aan te schaffen.

In principe moet het door u ontvangen bedrag hiervoor toereikend zijn, maar in de praktijk blijkt de hoogte van het budget per gemeente te verschillen. Bijvoorbeeld omdat de gemeente de Wmo-korting die ze heeft bij de vaste leverancier en de btw, van het brutobedrag aftrekt.

Formeel is dit niet toegestaan. Belangrijk dus om dit goed in de gaten te houden. Daar komt bij dat het PGB enorme voordelen biedt, zoals de keuzevrijheid en de mogelijkheid om de gewenste voorziening snel en direct aan te schaffen.

3. Eigen bijdrage bij vergoeding door de Wmo in natura of via PGB

Een gemeente kán een eigen bijdrage vragen voor uw douche-toiletrolstoel. Dit is echter geen vast gegeven. Het is verstandig om hier vooraf wel naar te informeren. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van uw inkomen en vermogen.

De periode waarover u een eigen bijdrage moet betalen, is weer afhankelijk van de wijze van verstrekking. Zo kan de gemeente uw stoel huren bij een bedrijf of instelling en aan u uitlenen. In dat geval betaalt u een bijdrage zolang u de stoel gebruikt. Maar een gemeente kan de douche-toiletrolstoel ook aan u in eigendom verstrekken.

In dit geval betaalt u maximaal 39 termijnen eigen bijdrage.

Wat altijd geldt, is dat de totale eigen bijdrage nooit hoger mag zijn dan de kostprijs van de douche-toiletrolstoel. Betaalt u een hoge eigen bijdrage en wordt de stoel níet uw eigendom? Dan kunt u overwegen om de douche-toiletrolstoel particulier aan te schaffen. Dit scheelt een hoop gedoe met aanvragen en verstrekking.

Ook als de gemeente een PGB voor een douche-toiletrolstoel verstrekt, kan een eigen bijdrage gevraagd worden. Meer informatie over de eigen bijdrage kunt u vinden op de website van het CAK: onder het kopje ‘uw situatie’ kunt u kiezen voor hulpmiddelen en voorzieningen of persoonsgebonden budget.

douchestoel

Pin It on Pinterest

Share This