Home » Nieuws » Op Reis met een Handicap: 7 Tips

Op Reis met een Handicap: 7 Tips

Op reis met een handicap vergt toch nét even wat meer voorbereiding. Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.  

Regel een vlucht zonder overstap.
Deze tip hebben we eerder genoemd in ons artikel over Vliegen met een Rolstoel, maar dit blijft een belangrijke.Een overstap brengt extra gedoe met zich mee en vergroot het risico dat er wat met jouw rolstoel en andere bagage gebeurt, maar ook als je getild moet worden in de vliegtuigstoel is dat voor jezelf ook vaak belastend. Door een rechtstreekse vlucht te boeken verklein je dit risico.

Neem contact op met de vliegmaatschappij.
Bespreek met hen wat jij precies nodig hebt. Geef precieze maten en gewichten van jouw rolstoel op tijd door en laat weten of je assistentie nodig hebt. Vraag eventueel of zij de afspraken met mail willen toesturen, zodat je deze mee kunt nemen en er geen misverstanden plaatsvinden. Chatgesprekken met een medewerker waarin afspraken gemaakt worden of toezeggingen gedaan worden, kun je altijd zelf op je computer opslaan.

Pak voldoende in.
Vergeet bijvoorbeeld geen fietspompje of reparatiespulletjes mee te nemen. Mocht er onderweg wat gebeuren, kun je dit ter plekke oplossen en ben je niet afhankelijk van anderen.

Overleg goed met de accommodatie waar jij wilt verblijven.
Moderne huisjes zijn vaak ruim, hebben geen drempels en hebben bijvoorbeeld een inloopdouche. Niet alle gehandicaptenvoorzieningen zijn ook écht geschikt voor jouw handicap.Het is daarom heel belangrijk om te overleggen met de accommodatie waar je wilt verblijven of de accommodatie ook genoeg is aangepast voor jouw situatie.

Vergeet bijvoorbeeld ook niet om rekening te houden met deurbreedtes. Bel eventueel twee keer de accommodatie om te toetsen of de maten overeenkomen met wat eerder is verteld, zo ben je er zeker van dat je ook daadwerkelijk door de deur heen kunt. Een voorbeeld van een goed aangepaste accommodatie waar Paul en zijn gezin vorig jaar in Spanje verbleef is Xenofilia.

Reis samen met een partner, begeleider of iemand die jou zorg kan bieden.
Dit maakt jouw reis een stuk eenvoudiger én het is natuurlijk heel gezellig!

Besteed je reis uit.
Heb je geen zin in dat geregel met de accommodatie en vliegreisjes? Laat het regelen door een organisatie die bekend is met aangepaste vakanties. Dat scheelt je wellicht een hoop hoofdpijn en in de tijd die jij dan overhoud, kun je je alvast verheugen op jouw vakantie!Een voorbeeld van een goede organisatie is Buitengewoon Reizen.

Print de tips uit, loop ze na en je gaat in ieder geval goed voorbereid op reis, we wensen iedereen alvast een hele fijne vakantie toe!

Ontvang nieuwe artikelen al eerste

Honderden anderen gingen je al voor. In deze groep bevinden zich met name; mensen met een dwarslaesie, ergotherapeuten en leveranciers van hulpmiddelen. Zij ontvangen maandelijks het laatste nieuws rondom dwarslaesie onderzoeken, events en reisbestemmingen met een rolstoel!

100% privacy – Wij houden zelf ook niet van spam!