Nieuwe douche-toiletrolstoel? 5 dingen waar je op moet letten

  De zoektocht naar een nieuwe douche-toiletrolstoel kan een flinke uitdaging zijn. Onze adviseur helpt jou op weg.   Een inadequate douche(toilet)rolstoel kan namelijk veel vervelende gevolgen hebben. Moeizame transfers of lang zitten (zonder kleding) kunnen decubitus, slecht laxeren of incontinentie veroorzaken en daarmee je zelfstandigheid flink beperken. Adviseur Dean Kampshoff zet voor jou de […]
Home » Nieuws » Nieuwe douche-toiletrolstoel? 5 dingen waar je op moet letten

Nieuwe douche-toiletrolstoel? 5 dingen waar je op moet letten

Nieuwe Douche-toiletrolstoel

 

De zoektocht naar een nieuwe douche-toiletrolstoel kan een flinke uitdaging zijn. Onze adviseur helpt jou op weg.

 

Een inadequate douche(toilet)rolstoel kan namelijk veel vervelende gevolgen hebben. Moeizame transfers of lang zitten (zonder kleding) kunnen decubitus, slecht laxeren of incontinentie veroorzaken en daarmee je zelfstandigheid flink beperken. Adviseur Dean Kampshoff zet voor jou de belangrijkste uitgangspunten op een rij bij de zoektocht naar een nieuwe douche-toiletrolstoel.

 

1. Zelfstandigheid

Denk hierbij aan het aandrijven, maken van transfers, laxeren, veilig douchen, stabiel en comfortabel zitten. Jouw mogelijkheden, wensen en doelen vormen de basis van welk hulpmiddel je nodig hebt.

2. Transfer

Schuif je over, maak je een staande transfer of gebruik je een tillift. Je transfermogelijkheden bepalen de zithoogte van de douchestoel, de keuze van de been/voetondersteuning, maar ook de uitvoering van de zitting. De meest optimale hoogte voor je transfer blijft een combinatie van meerdere factoren zoals je lichaamslengte, kracht en de hoogte van je bed of toilet. Eén cm hoger of lager maakt vaak al het verschil. De zithoogte-instelling is dan essentieel.

3. Goede comfortabele zithouding

Heb je een matige/slechte rompbalans? Een verstelbare rug in combinatie met een goede zitting en armsteunen op de juiste hoogte en verstelbare voetondersteuning helpen bij een stabiele zithouding. Je zithouding en voetondersteuning beïnvloeden ook het laxeren en de druk op de stuit/zitbeenderen.

Als je je douche-toiletstoel voor toiletgang en douchen gebruikt, zit je snel een half uur of langer in je douchestoel. Met een zachte maatwerk zitting verklein je de kans op decubitus. Daarnaast kan de uitsparing zo gerealiseerd worden, dat je zitpositie ook een positieve bijdrage levert aan het laxeren én/of het (zelfstandig) inbrengen van laxeermiddelen.

4. Het (zelfstandig) aandrijven

De zitpositie ten opzichte van de wielen, de grootte van de wielen en ook hoepels met rubber of tetranoppen kunnen helpen om het zelfstandig rijden te vergemakkelijken. Heb je nog een beperkte functie in je beenspieren, ben je halfzijdig verlamd of heb je een aandoening aan meerdere ledematen, dan kan trippelen helpen om je voort te bewegen. Je zithoogte moet dan extra laag zijn, zodat je benen kunnen helpen om je te verplaatsen.

5. Speciale aanpassingen

Heb je specifieke aanpassingen nodig om stabiel te kunnen zitten, je transfer te doen, het goed bedienen of aandrijven van de douche-toiletrolstoel of is de ruimte in de je bad-en/of slaapkamer beperkt? Kijk dan naar de mogelijkheden voor aanpassingen! Dit kan variëren van speciale rompondersteuning, aangepaste remmen tot een op jouw situatie afgestemd frame.

6. Vervoer

De praktijk leert dat het fijn is als je douche-toiletrolstoel mee kan als je van huis weggaat. Zo zit je op vakantie zoals je gewend bent. Als de douchestoel (gedeeltelijk) uit elkaar kan, past deze in een personenauto. Kom je op de plaats van bestemming en is je bed net weer hoger dan thuis, dan kan een hoogte-instelling je helpen je transfers te kunnen maken of over het toilet te rijden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor een passende douche(toilet) rolstoel voor jou? We adviseren je graag!

Ontvang nieuwe artikelen als eerste

Honderden anderen gingen je al voor. In deze groep bevinden zich met name; mensen met een dwarslaesie, ergotherapeuten en leveranciers van hulpmiddelen. Zij ontvangen maandelijks het laatste nieuws rondom dwarslaesie onderzoeken, events en reisbestemmingen met een rolstoel!

100% privacy – Wij houden zelf ook niet van spam!