Zoals je misschien nog weet, hebben we het in ons vorige artikel gehad over een goede zitpositie bij het toiletbezoek. Dit is om onder andere een goede stoelgang te bevorderen. Maar waarom is een goede stoelgang nou zo belangrijk? Hoezo moet er extra aandacht besteed worden aan personen die afhankelijk zijn van een rolstoel ten opzichte van iemand die dit niet nodig heeft? En op welke manieren kunnen we de stoelgang verbeteren? In de volgende reeks aan artikelen gaan wij hier uitgebreid verder op in.
Veel patiënten met een dwarslaesie hebben last constipatie, fecale incontinentie en diarree als gevolg van een verminderde darmwerking. Vaak is het deze groep patiënten die een bepaalde mate hebben van verlies van darmcontrole. De hersenen en de darmen werken niet samen zoals eigenlijk zou moeten. Dit maakt het een stuk moeilijker om een normale darmwerking te verkrijgen. Een bekend probleem is incontinentie. Dit kan als heel oncomfortabel worden ervaren in dagelijkse activiteiten en uiteindelijk jouw zelfvertrouwen een flinke beschadiging bezorgen. Niemand zit natuurlijk te wachten op een ongelukje tijdens het personeelsetentje van werk…
Daarnaast kan een slechte darmwerking, en dus stoelgang, vervelende gevolgen hebben zoals ongewenste gasvorming en buikpijn. Excessieve toxinen in de stoelgang en gasvorming worden opgenomen in de darmen door de bloedvaten en systematisch verspreid door het gehele lichaam, wat huidproblemen, hoofdpijn, stijve schouders, vermoeidheid en andere symptomen kan veroorzaken. Het kan zelfs zo zijn dat goede bacteriën in de darmen -die het immuunsysteem ondersteunen- verminderen, terwijl ‘’slechte’’ bacteriën vermenigvuldigen. Hierdoor verzwakt het immuunsysteem. Een slechte darmwerking kan ileus veroorzaken, wat inhoudt dat er een soort blokkade in de darm wordt veroorzaakt. Vaak is een operatie noodzakelijk om dit op te lossen. Naast ileus zijn er ook andere risico’s die gepaard gaan met constipatie, zoals aambeien, kloofjes en overloopdiarree.
Nu hoor ik je denken: hoe verkrijgen we dan een goede darmwerking? Gelukkig kunnen we zelf heel veel doen om dit te optimaliseren. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, waarvan we ééntje al hebben behandeld: de zitpositie. Andere factoren van een goede darmwerking zijn een consistente toilettijd, medicatie, beweging, voldoende vochtinname en voeding.
Volgende maand gaan we verder in op het stukje vocht en voeding. Wil jij hier meer over weten? Zorg er dan voor dat je je abonneert op onze nieuwsbrief en blijf up-to-date van alle nieuwtjes!
[1] Ryoko Takasaki et al.. Assessment and care plan for bowel disorders , Continence care of defecation. The Japanese Journal of Nursing Arts No. 4, Vol. 55, 2009, p. 25
[2] Kaoru Fujisaki. Systematic nursing science Speciality area I Basic nursing Science(3), Igaku – Shoin Ltd, 2011, p.71
[3] Kaoru Nishimura. Bowel management based on assessment, Chuohoki Publishing Co.,Ltd, 2008, p.24
[4] Kaoru Nishimura. Actual of continence care of bowel management. Monthly Journal “Nursing”, No.14, Vol26