Home » Nieuws » Een badkamer rolstoeltoegankelijk maken, waar let je op?

Een badkamer rolstoeltoegankelijk maken, waar let je op?

badkamer rolstoeltoegankelijk

Wanneer je door omstandigheden rolstoel behoevend raakt, zal heel jouw leven er anders uitzien.

Er is zal veel geregeld moeten worden en de meest simpele dingen vragen meer aandacht. Dit geld ook voor het douchen en naar het toilet gaan. Het zou heel goed kunnen dat hier een speciale doucherolstoel voor nodig is. De badkamer rolstoeltoegankelijk maken is dan ook vaker noodzaak dan luxe, want in een standaard badkamer kom je vaak ruimte tekort. Waar let je op bij het regelen van de aanpassingen? We geven je graag een aantal handvatten die je niet mag vergeten.

Hulpmiddel

Start hier altijd mee. Wees er van bewust welk hulpmiddel jij gaat gebruiken tijdens jouw badkamerritueel. Dit kan een enorme invloed hebben op verschillende aspecten in de badkamer, denk aan een overrijdbare toilet, inrijdbare douche en een toegankelijke wasbak. Wees er zeker van dat deze afmetingen correct zijn en pas jouw badkamer hier op aan. Doe je dit andersom kan het jouw zithouding, bewegingsvrijheid en zelfstandigheid beperken. Dat zou zonde zijn, want je moet er nog jaren mee doen.

Genoeg ruimte

Voldoende ruimte om zonder problemen je te kunnen bewegen in de badkamer is een must. Je kunt vaak al veel ruimte besparen door bijvoorbeeld een inloopdouche te plaatsen zonder wandjes. 100 cm in diameter is vaak een minimum voor een draaicirkel van 360 graden. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van jouw hulpmiddel. Ook kan het plaatsen van een schuifdeur (mits mogelijk) veel ruimte opleveren.

Accessoires op de juiste hoogte

Vergeet niet om handdoekringen, zeephouders, spiegels en lichtknopjes op een bereikbare hoogte te plaatsen. Dit zijn dingen die wellicht achteraf kunnen worden veranderd, maar je doet het liever in één keer goed, toch?

Loop alles stap voor stap door

De badkamer rolstoeltoegankelijk maken vergt veel tijd en denkwerk. Je zult waarschijnlijk tijdens het revalideren bepaalde technieken hebben aangeleerd. Het liefst neem je die in de thuissituatie over, zodat het je niet teveel moeite kost. Waar plaatst jij de middelen die je nodig hebt tijdens het laxeren? Kun je overal goed bij? Doe je de transfer in de badkamer of in de slaapkamer? Loop jouw huidige ritueel stap voor stap door zodat je niks vergeet.

Ben jij bezig met het verbouwen van jouw badkamer en heb je nog niet het juiste hulpmiddel kunnen vinden voor jouw behoeftes? Wij denken graag met je mee voor een gepaste oplossing.

Ontvang nieuwe artikelen al eerste

Honderden anderen gingen je al voor. In deze groep bevinden zich met name; mensen met een dwarslaesie, ergotherapeuten en leveranciers van hulpmiddelen. Zij ontvangen maandelijks het laatste nieuws rondom dwarslaesie onderzoeken, events en reisbestemmingen met een rolstoel!

100% privacy – Wij houden zelf ook niet van spam!